propaganda na durmitoru

Jednom je tata sa puta u Rusiju doneo kolekciju propagandnih postera. Odlučila sam da jedan od njih pretvorim u majicu. Izabrala sam onaj sa parolom Emancipovane žene grade socijalizam.

PosterCCCP

Malo istorije…Ruski politički posteri su predstavljali žene u početku kao simbol slobode a kasnije kao radnice, nosioce socijalističke misli; dobijale su produktivnu, a ne samo reporoduktivnu ulogu. Po novom Sovjetskom Ustavu žene su dobile ista građanska, pravna i izborna prava kao i muškarci, od njih se očekivalo da daju jednak doprinos socijalizmu.

Inače 1920 godine samo Gosizdat je distribuirao preko 3,2 miliona propagandnih postera. Više o posterima i propagandi možete pročitati na internet stranama Soviet posters ili International museum of women.

Prva ideja je bila da poster napravim u preslikač i tako ga prebacim na majicu. Ako gledate tutorijale po internetu deluje više nego jednostavno, ali u stvarnosti nije tako. Odštampala sam poster na običnom papiru (naravno da sam prvo zaboravila da ga okrenem da bude kao u ogledalu!!!), a zatim premazala transfer gelom (običan neki koji se koristi za dekupaž, ali su mi rekli da može i u ove svrhe). Kada se sve osušilo, poprskala sam papir vodom i skidala ga. Teorijski trebalo je da mi ostane samo slika na majici, a da papir rastvorim. Uspela sam delimično (ostalo je poprilično papira koji nisam uspela da skinem), ali kada sam oprala majicu slika je nestala.

Vreme je bilo za plan B. U fotošopu sam preradila sliku da imam jasnije definisana polja (slična fora kako kada sam pravila majice sa glumcima), odštampala je, a zatim samo linije polja preslikala na novi papir (jednostavnija varijanta, zar ne ??!?).

Kada sam preslikala linije na majicu, počela sam da bojim. Bila sam ubeđena da će mi biti potrebno par sati, ali je to u realnosti bilo tri dana plus jedan dan samo za lice.

Konačno je majica bila gotova i spremna za moj put u Crnu Goru.

CCCP-propaganda_15

Sa putničkim drugarima (zajedno smo išli do Buzludže i Makedonije) iskoristila sam Miholjsko leto i vozila se po planinama Crne Gore.

Evo mene u novoj majici u podnožju Durmitora (nosim i džemper koji sam pravila nešto ranije).

CCCP-propaganda_majica.jpg

A evo još slika prirodnih lepote Crne Gore.

 

2 thoughts on “propaganda na durmitoru

Add yours

  1. Povratni ping: kosmos – marijakorac

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Veb-mesto pokreće WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: