kosmos

Danas se navršava 60 godina od kada je Juri Gagarin postao prvi čovek koji je putovao u svemir, pa je ovaj datum je sasvim razumljivo izabran za Dan Kosmonautike.

Tačno 12.04.1961. godine svemirska letilica Vostok-1 je lansirana iz svemirske stanice Bajkonour i napravila jednu orbitu oko Zemlje, prvi svemirski let trajao je 108 minuta.

Ono što je zanimljivo i što sam skoro saznala je da Gagarin nije upravljao letelicom, već je sve bilo automatsko!!! Kažu da lekari nisu bili sigurni kako će reagovati čovek u bestežinskom stanju, pa su predupredili svaku eventualnost. U slučaju da se nešto dogodi imao je zapečaćenu kovertu sa širframa za otključavanje, ali one na kraju nisu ni bile potrebne. Pri povratku Gagarin je iskoričio na 7 km visine i bezbedno se spustio na teritoju SSSR-a (ovo je važno, jer da bi se priznao let morao je da se spusti sa svojom letilicom-on to nije uradio, ali su vlasti tako tvrdile i prvi svemirski let je priznat).

Ovo je bio Gagarinov jedini let u svemir koji je obeležio početak nove epohe u istoriji čovečanstva-osvajanje svemira!!!

Kako je skromni čovek iz mesta Klušino (kasnije preimenovano u Gagarin) od livca postao prvi čovek u svemiru možete pročitati u knjizi Put do zvezda u izdanju Lagune.

Pre lansiranja prvog čoveka da bi se ispitao uticaj svemirskih letova na živa bića, sovjetski stručnjaci koji su radili na svemirskom programu su odlučili da su letovi životinja obavezna priprema za misije sa ljudima, za prvu životinju u svemiru su izabrali psa (bilo ih je još pre, ali ovo je bio prvi uspeli let, pa je stoga i najpoznatiji).

Lajka je bila mešanac, lutalica sa moskovskih ulica koja je izabrana da postane prva životinja koja je kružila oko Zemlje u svemrskoj letelici Sputnjik 2, koja je lansirana na četrdesetu godišnjicu Oktobarske revolucije u novembru 1957. godine. Nažalost Sputnjik 2 nije konstruisan da se vrati na Zemlju… Ruski zvaničnici su 11. aprila 2008. godine, podigli spomenik u znak sećanja na Lajku, koji se nalazi se u blizini vojno-istraživačke ustanove u Moskvi koja je pripremila (Lajkin let u svemir i predstavlja psa koji stoji na vrhu rakete).

Teća bitna ličnost za dalju priču je Valentina Tereškova, koja je bila prva (a i najmlađa) žena u svemiru i do dana današnjeg jedina koja je bila samostalno u svemirskoj misiji. Sa kosmodroma Bajkonur 16.06.1963. lansirana je u svemir u svemirskoj letelici Vostok-6. Nakon 3 dana i 48 kruženja oko Zemlje Tereškova se izbacila iz broda i padobranom spustila na Zemlju. Let je bio organizovan 7 dana pre moskovske konferencije žena na kojoj su joj između ostalih odali priznanje engleska kraljica Elizabeta II i sovjetski premijer Nikita Hruščov. Valnetina se 2013.godine ponudala da otputuje na Mars, čak i u jednom pravcu, ako se ukaže prilika.

E sad, čemu ovoliki uvod!?

Kako se danas slavi Dan kosmonautike podsetila sam se fantastične 2018-te godine (mislim na prvom mestu na putovanja) i mog puta vozom do Moskve. Prvi dan u Moskvi sam posvetila komsosu i za tu priliku napravila tri majice sa likovima Gagarina, Valentine i Lajke. Ovo putovanje u kom sam za manje od deset dana obišla 5 država zaslužuje svoju seriju postova, što se nadam da ću uskoro i napraviti. Sledeće putovanje sa tematikom kosmosa je predstojeći put u Bajkonur da prisustvujem lansiranju. Na ovo putovanje je već trebalo da idem, ali zbog pandemije je za sada otkazano, ali nadam se da će se do kraja godine stvoriti uslovi!!!

Ali da se vratimo na danas i na temu današnjeg posta: izrada majici i poneka fotografija sa nezaboravnog puta u Moskvu!!!

Slike koje sam odlučila da pretvorim u majice su poznate slike Jurija Gagarina i Valentine Tereškove i crtež Lajke koji je radio moj brat!

Gagarin i Lajka su bile ok slike za prenošenje na majice, ali sam Valentinu morala malo da sredim (isti princi kao i kad sam pravila majice sa glumcima ili propagandu na Durmitoru).

Majice su NewYorker i koristila sam boje za tekstil. Od dobitne kombinacije ne odstupam!!!

Juri Gagarin

Ja u majici sa Juri Gagarinom na parade povodom Dana pobede u Moskvi, slika sa pripadnicima specijalne policijske jedinice Berkut.

Valentina Tereškova

Ja u majici sa likom Valentine ispred njenog spomenika pored Muzeja Kosmonautike.

Lajka

Ja u majici sa Lajkom ispred spomenika koji je mom bratu poslužio kao inspiracija za cretež.

Danas se spremam da idem u Ruski dom na kurs ruskog, posle kog idemo na projekciju novog filma o Gagarinu, pa tim povodom sam se i svečano obukla!!

Majice će biti u pripravnosti kad krenem u Bajkonur, nadam se da će to biti uskoro!!!

Поехали!!!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Veb-mesto pokreće WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: