Agram

Ovih dana se navršava dve godine od kada sam napisala poslednji post na blogu, a iznad glave se roje oblačići „Ne mogu da verujem“, „Ma da li je moguće“, „To više ne bi trebalo da dopustim“ i slično.

Ali simbolično posle dve godine se vraćam u blogerske vode i nadam se da ću nadalje biti (relativno) redovnija.

Za povratnički post sam se odlučila da ispričam priču o Agram šalu. Ne samo da je divan (skormno!), nego je to moj prvi dizajn sa kojim sam se osetila kao pravi dizajner. Toliko ljudi je imalo lepe reči za njega, tako da ga smatram prelomnim trenutkom u mojoj dizajnerskoj karijeri.

A kako je došlo do njega, čitajte u nastavku.

Ima već 2,5 godine kako su me pozvali u neki chat na Instagramu pod nazivom ExYu štrik šik i modni krik (kako dobar naziv), gde je bilo nas 30 (ig ne dozvoljava više!!) zaljubljenika u ručni rad. Od početnog upoznavanja i stidljivih poruka, vrlo brzo je preraslo u komunikaciju starih drugara. Ubrzo se iskristalisala ideja kako da formalizujemo (nespretna reč, ali ako se setim bolje zameniću) grupu i tako je posle mesec dana od prvog Zdravo nastao Yu Stitch Kolektiv. Na sajtu, ali i svim društvenim mrežama možete videti i čitati čime se bavimo. Možda je pisanje za YSK i razlog zabušavanja sa blogom, ali mi ni za trenutak nije žao.

Elem, posle godinu dana svakodnevnog dopisivanja konačno se ukazala prilika da se vidimo licem u lice, barem neke od nas. Ako čitate blog, znate da volim da putujem i da se baš radujem putovanjima. Inače ih pažljivo planiram, gde ću ići, šta ću videti, ali za taj put moram da priznam da je brižljivo planiranje izostalo. Jedini cilj – dobro se zabaviti. I stvarno, tako je i bilo. Da citiram samu sebe:

U petak popodne smo se našle po prvi put licem u lice i uz čašicu vina i đakonije nastavile razgovor kao da smo se juče videle. Potpuno neverovatno, do pre godinu dana smo bili potpuni stranci, a sad imam osećaj da se poznajemo čitav život. Da nismo ujutru imale obaveza sigurna sam da bismo dočekale jutro.

Iz teksta ZAGREB YARN CRAFT FEST 2021

Jedino po čemu se ovo putovanje nije razlikovalo od drugih je da sam želela da napravim nešto specijalno. I konačno dolazimo do teme ovog posta.

Odlučila sam se za šal, kome sam znala prvo naziv, pa tek posle kako će izgledati. Agram je staro ime za Zagreb i ako ste nekad bili u njemu sigurno ste primetili da dosta naziva ima u svom sastavu reč Agram.

Dizajn ovih listića sam našla na Instagramu, kod neke ruskinje, koja kao da me je pitala šta mi se dopada, pa da samo to deli!! Ok, rešila sam da ih sigurno iskoristim, ali nisam htela da budu baš preko celog šala, da se ne utope. Danima sam na putu do i sa posla smišljala kako i šta. Pojavila bi se neka ideja, ali već je u povratku propala. Kad sam smislila prebačene petlje ništa drugo mi se više nije dopadalo, tako da je samo bilo pitanje kako napraviti prelaz. Još dva radna dana i to sam smislila.

Kada sam došla kući, bukvalno sam samo počela da radim. Za šal sam koristila mešavinu vune i pamuka od bugarskog proizvođača (WooLinen od Performance yarn), koju sam kupila za nešto potpuno drugu, ali je ispao kao izmišljen za ovaj šal. Boja je neka, bež, ali nije tužna (bar je ja ne vidim tako – možda zato što je vrlo često uparena sa nečim vanredno šarenim!!). Ali bez obzira na sve, vuna je odlična za rad i za svaku preporuku je!!

Šal sam radila dosta brzo, jer sam želela da što pre stignem do motiva da vidim da li se pletenje u glavi prenosi na igle. I bilo je tako!! Iako sam prethodno nacrtala šemu, uvek postoji ono „Papir trpi sve“, pa da ipak izvedba bude malo drugačija od ideje. Ovog puta nije bilo tako. Sve se uklapalo savršeno!!

Stigla sam sve da napravim pre puta (sašila sam i haljnu da ide uz šal, kao da nijednu drugu nemam) i sa radošću se družila. Pogledajte samo ovu sliku, malo je mutna ali sve će vam biti jasno!! Osmesi na sve strane!!

Kada sam se vratila sela sam i napisala šemu, otišla kod drugara u Smederevo na druženje uz fotografisanje.

Đelila iz YSK je bila raspoložena za testiranje i šema je bila spremna za objavu.

Džejna, još jedna YSK drugarica, ga je pravila za svoju desetu godišnjicu braka i imala je samo lepe reči, pogledajte samo opis ispod slike!!

Bilo je tu još, ali ova dva su mi dali vetar u leđa i saznanje da ono što radim ima vrednost. Od tada mi je glava puna inspiracije i novih ideja, ali vreme je ograničeno, tako da, kao i sa ovim blogom, ne pišem onoliko koliko bih htela!! Ali, svečano obećavam da ću ubuduće biti ažurnija.

Ako vam se dopada šal, korisna informacija je da šemu možete kupiti sa stranice Designs ili na nekoj od platformi koje su navedene u vrhu strane Designs & Services. Planiram da pravim neke akcije, gde bi šema bila besplatna, tako da stay tuned…

Vidimo se uskoro sa nekom novom temom!!!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Veb-mesto pokreće WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: