otok rab

Dok sam bila na Krku obišla sam i otok Rab, sledeću stanicu Monopol ture. Išla sam brodom na jednodnevni izled u organizaciji agencije Tajana, koja je za svaku pohvalu. Svako ko je bio bilo gde na moru zna da je ponuda izleta, pa … preobimna. Moram da priznam da sam napravila dobar izbor!

Elem, izlet na Rab pretstavlja razgledanje obale iz broda i poseta glavnom gradu ostrva, koji se isto zove Rab.

Grad su osnovali  Liburni negde 2000 godina p.n.e. i izgradili prvih 200 m, nakon čega su došli italijani i duplirali grad, koji je sad dugačak 400m (!!!). Ima osnovne tri ulice koje prate oblik grada i zovu se Donja, Srednja i Gornja (bez šale), koje su međusobno spojene poprečnim uličicama. Preći grad uzduž i popreko nije zahtevno.

Strana grada sa koje smo došli brodom je opasana bedemom i ističu se četiri zvonika, malo preterano na 400 m, ali dobro.

rab-1

Kada smo sišli sa broda, prvo smo obišli mali, ali veoma sladak gradski park Dorka u kom se nalazi spomenik Sv. Marinu Rabljaninu, osnivaču Republike San Marino. Po zidinama parka raste kapar (ima ga svuda po gradu, kasnije sam videla!). Pitala sam gospođu koja nas je vodila na koji način se rasađuje, ne bih li ga ponela kući, rekla je da ne može da se rasadi!! Nisam baš sigurna?!

Kada se krene u šetnju bedemom nailazi se na Katedralu Uznesenja Blažene Device Marije iz 4 veka. Katedrala je pre par godina dobila nagradu za najbolju restauraciju od EU, ali kada sam ja bila bila je zatvorena tako da nisam mogla da uđem unutra, ali kažu da je crkva prava riznica dragocjenih slika, različitih relikvija i relikvijara, od kojih je najznačajnija glava Sv. Kristofera koja se čuva u kripti. Sv. Kristofer je zaštitnik ostrva i sa strane crkve se nalazi njegova skulptura.

Malo dalje od Katedrale se nalazi Benediktanski manastir iz 11. veka. Manastir su napravili bogati ljudi Raba za svoje ćerke koje se nisu udale do nekog primerenog doba. Posle nekog vremena su u benediktanke mogle da pristupaju i žene nižih klasa. Ono što nam niko nije rekao na Hvaru, je to da kad jednom uđeš u benediktanke, nema izlaska! U zvoniku je i dalje u funkciji zvono iz 14. veka. A ja sam uspela da slikam i jednu benediktanku, kojih je trenutno u manastiru jedanaest.

Ostatak vremena sam provela bazajući po gradu, koji iako je mali nudi svašta da se vidi.

Čak i neke bizarne stvari, tipa nacionalni restoran pod nazivom Alibaba ili majice sa likovima Bad Spensera i Pabla Eskobara (??).

Kada se stigne do kraja grada postoje stepenice kojima se može popeti do mostića sa kog se pruža divan pogled na grad i okolinu.

Popela sam se i na zvonik samostana sv. Ivana Evanđeliste. Stepenice su drvene i baš uske i strme, ali donekle je išlo bez problema. Međutim kada sam se popela maltene do vrha ostao mi je još jedan uspon limenim stepenicam, e to moram da priznam da nisam smela, ali pogled i odavde je fantastičan (bolje se vidi Katedralu Uznesenja Blažene Device Marije i bašte koje odžavaju benediktanke).

Obavezno prošetajte bedemom do trga Slobode u sred kog se nalazi maslina, koju su posadili italijani kada su predavali ostrvo nazad Kraljevini Jugoslaviji.

rab-8

Za kraj moje posete sam se odlučila za baštu hotela Imperijal. Nisu me baš dočekali kao Tita, ali sam sa uživanje popila jedan Miš-maš i pročitala Jutarnji.

A evo kako su njega dočekali 1979. godine u istom hotelu.

 

2 thoughts on “otok rab

Add yours

  1. Povratni ping: otok pag – marijakorac
  2. Povratni ping: monopol – marijakorac

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Website Powered by WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: