Sumerska Venera

Ovaj džemper od dizajnerke Linde Skuje moram da priznam da nije bio među mojim favoritima. Da me je neko pitao pre par meseci rekla bih da je apsolutni pobednik Finery top. Ali promenila sam mišljenje!!

Kada je bio crni petak, dizajnerka je ponudila akciju kupiš 3 dobiješ 4. Drugarice i ja smo pravile top liste, šta se kojoj dopada, šta je čiji fazon i sl. Iako je moj favorit na glasanju u početku dobro stajao, ubrzo je pao na 5 mesto. Džemper Inanna je bio moj drugi izbor koji je dobio dovoljan broj glasova i tako sam ja završila sa njim.

Ne znam odakle mi ideja da pogledam šta znači Inanna, ali odmah sam naišla na tekst od Sumerskoj veneri u kom piše da je Inana boginja ljubavi, lepote, seksualne požude, plodnosti, ali i znanja, mudrosti, rata i borbe, poznata kao i čuvar kosmičkih zakona. Saznala sam i da je Inana jedna od retkih ženskih figura u sumerskoj mitologiji koja se sastoji od pretežno muških bogova. Dopala mi se simbolika!!

Sada je krenula dilema od čega ga raditi. Da li kupiti vunicu posebno za njega ili možda zaroniti u štekove po kući i naći nešto odgovarajuće. Opet je druga opcija pobedila!! Možda više iz nestrpljenja da što pre počnem, nego što sam mislila da je pravi izbor.

Drops Alpaca vunicu u jakoj tirkiznoj boji sa poodavno kupila u obrtu Igla i Kukica sa željom da rekonstruišem džemper iz nekog filma. Ali kako se boje razlikuju na ekranu i uživo, boja mi nije odgovarala za ono što sam zamislila, ali je strpljivo sačekala svojih pet minuta. Materijal je 100% alpaka (50 g = oko 167 m) i radila sam heklicom 3,5 mm.

Džemper se hekla od vrata naniže i prvo sam počela da pratim uputstvo za najmanju veličinu. Nije da meni odgovara najmanja veličina, već džemper je dizajniran sa velikom komocijom, a ja sam htela uži!!

Kada sam nanizala početni broj lančića shvatila sam da ću morati oko sebe da ga radim i da ću zauvek ostati u njemu nastavim li da pratim S/M veličinu, tako da sam oparala i počela ponovo. Kasnije sam shvatila da je šema tako pisana da se za prve dve veličine razlikuje samo početni broj lančića, a da je ovaj ukrasni deo isti, tako da je dobro da sam probala.

Džemper se hekla neverovatno brzo, dok se ne dođe do glat dela. Ove vodoravne pletenice rađene od bobica i kratki redovi su toliko interesantni za rad da ne možeš da prestaneš. Ista situacija kao i dok sam radila šal Noćna smena još samo ovaj red, samo da počnem sledeće da vidim kako će izgledati i tako u nedogled.

A onda je došao glat deo i tu je brzina pletenja pala na minimum. Malo mi je duže trebalo da dođem do gotovog proizvoda, ali isplatilo se!! Kad sam došla do ranfle sunce me je ogrejalo!!

A onda prokleti sindrom drugog rukava!!! Ali radosni osmeh je i dalje bio tu!!

Malo je reći da sam sada oduševljena džemperom i da bih ga nosila svaki dan!!! Jedino što je malo nezgodno je materijal koji je bockav, pa moram da nosim košulju ispod, a time i da ograničim period u godini kada mogu da ga nosim! Ali negde dobiješ, negde izgubiš!!

Na kraju još jedna poseta Smederevu zaokužena foto sesijom!!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Veb-mesto pokreće WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: