moderni džemper

Prošle godine kada sam dogovarala sa Natašom šta ću da joj pravim za rođendan ona mi je poslala članak iz Blic žene o džemperima koje svako ko drži do sebe mora da ima. Ovo je sada već prošlogodišnji poklon, ali koliko vidim predimenzionisani džemperi su i dalje u modi!!

Uspela sam da pronađem original džempera i malo je reći da sam se frapirala kada sam videla da ovaj džemper košta 450 eur!!! U opisu kaže da se prave u Italiji od najfinije vune i da je gospođama koje ih rade potrebno 3 dana za jedan!!!

Na Raverly sajtu sam pronašla i šemu za džemper, ali baš je jednostavan tako da sam odlučila sama da se oprobam.

Koristila sam Drops Big Merino (boja 16, prljavo roze) i Kid silk (boja 03, prljavo roze). Dok sam radila koristila sam po jednu nit od obe, mada sam videla da neke žene koriste dve niti Kid silk, pa im je džemper mačkastiji.

diy_ganni-sweater4

Uradila sam uzorak i počela. Uzorak sam samo premerila, ali kasnije sam utvrdila da je ipak trebalo da ga operem i blokiram pre merenja!!

diy_ganni-sweater5

Šema 1 za prednju stranu džempera je dole na slici, ali mislim da može bilo koja koja vam se dopada. Ja sam radila 7 ponavljanja. Leđa sam radila pirinač, mislim da za to nije potrebna šema. Šema 2 za rukave je u narodu poznata kao Paunov rep.

diy_ganni-sweater-pattern

Radila sam džemper odozdo (davno nisam tako radila, a mislim i da neću skoro opet!!!). Kada sam stigla do ispod pazuha, ostavila sam pednjicu i leđa sa strane i uradila rukave. Odatle sam spojila rukave sa telom i radila zajedno, oduzimala gde i koliko treba. Kada sam stigla do kraja rukava shvatila sam da nisam smislila kako ću da napravim lepu kuglu. Moja varijanta je sledeća: par redova pre nego sto sam stigla do vrha rukava, odvojila sam sve elemente na posebne igle. Rukave sam završila klasično, oduzimala da dobijem lepu kuglu. Prednjicu i leđa sam radila ravno par redova i spojila koristeći Kitchenier stitch (super tehnika!!!). Tada mi je ostala šupljina izmedju tela i rukava, pa sam to jednostavno ušila. Mogu da priznam (skromno) da sam prezadovoljna kako je ispalo.

Pre nego sto sam završila džemper odnela sam kod Nataše da proba i bio je…onako…krut i knap. Obe smo se složile da ce se malko opustiti tokom nošenja. Kada sam konačno završila dzemper i oprala ga, tako se opustio, da sam se u trenutku prepala da će joj biti preveliki (eto zasto treba prati uzorak!!!). Ali nije, taman je bio predimenzionisan koliko je Blic zena savetovala.

diy_ganni-sweater6

Sad već godinu dana ga stalno nosi i prezadovoljna je. Jednom je bila negde i videla ženu sa sličnim džmperom; rekla je  „imala je neka žena sličan džemper, ali kupovni, znaš kako je moj super u odnosu na njen!“ Kud ćeš većeg komplimenta.

Prošlo je skoro godinu dana od kada sam ga napravila, ali tek sad kada je pao sneg smo iskoristile priliku za fotografisanje!!!

diy_ganni-sweater2

 

 

One thought on “moderni džemper

Add yours

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Veb-mesto pokreće WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: