bled

Kada sam u Ljubljani trčala polumaraton, odlučila sam da ostanem još par dana i obiđem još neko polje Monopola. Prvo na redu je bilo Bledsko jezero.

Ujutru sam se ukrcala u autobus i za malo jače od sat vremena bila sam na Bledu. Autobus ide na svakih cca sat vremena, ali ja sam poranila, jer sam imala dosta toga u planu.

Kada se iskrcate na autobuskoj stanici u Bledu (zvuči značajno, ali izgleda više kao stanica gradskog prevoza) prvo što vidite je kafana Škrbina sa zastavama iz celog sveta. Ono što je na mene ostavilo utisak je zastava Jugoslavije, samo još jedan od dokaza za ono što sam čula na Bionima i na Golom otoku, da su slovenci najveći jugonostalgičari od svih.

Prva stvar koju sam uradila je da sam ušla u agenciju Mamut, odmah je na stanici, da uplatim prevoz do Vintgar klisure (ja sam mislila da prevoz uključuje i ulaznicu, ali nije tako!!). Pošto je prevoz kretao za nekoliko minuta, jezero još nisam pošteno ni videla.

bled_3

Vintgar klisura se nalazi na oko 4 km od grada Bled, dugačka je oko 1,5 km i potpuno neverovatna. Reklamiraju je kao netaknutu prirodu, sa pravom. Duž cele klisure je napravljena drvena staza i prizori su neverovatni. Pored prirodnih lepota, negde pred kraj iznad klisure se nalazi lučni most iz 1906. godine na visini od 33,5 m koji služi Bohinjskoj železnici. Na kraju klisure nalazi se Šum vodopad visok 13m. Da bi se došlo do vodopada ide se iza kućice sa desne strane u kojoj se prodaju sokovi, nije baš bilo najsrećnije obeleženo.

Na povratku za Bled zamolila sam vozača ako može da me ostavi u Blejskom gradu (da ne moram da se pentram) što je on bezpogovora i uradio. Kombi me je ostavio u podnožju odakle idu minibusevi do vrha, jedan me je povezao, tako da sam opet izbegla da se penjem.

Otišla sam u obilazak Blejskog grada, imala sam ideju da sednem na kafu i krempite (mislim da ih možete smatrati simbolom Bleda, svuda ih nude), ali kako je dan bio lep, mesta nije bilo!!!

Malo sam se muvala po tvrđavi i tada sam naletela na neku turu stranaca koju je vodio lokalac (ukapirala sam po doživljajima koje je pričao „ja kad sam imao 5 godina sa dedom sam se peo na Triglav“ i slično). Znam da je bezveze što sam se prišljamčila turi, ali čovek me je toliko zainteresovao da sam sebe hvatala kako stojim u prvom redu, dok oni koji su tu turu platili stoje pozadi i nešto se domunđavaju.

Možda jedna od najinteresantnijih stvari koje sam čula je za početak turizma na Bledu zaslužena švajcarac Arnold Rikli. On je ovde 1855. godine otvorio prvi sanatorijum pod nazivom Natural Health Institute. Gosti u sanatorijumu su bili bogati Evropljani koji su imali bolesti civilizacije, na prvom mestu gojaznost, ali su želeli da za kratko vreme ponovo postanu zdravi i lepi. Osnova Riklijeve metode atmosferskog lečenja se zasnivala na tri elemena voda, vazduh i sunce, dok su ostali elementi bili vegetarijanska ishrana, nudizam i masaža. On je svoje goste podvrgavao dijeti bez mesa i bez alkohola, sunčanju i napornim šetnjama. Kako su gosti navikli na drugačiji način života, često su svoj odmor koristili kako bi posetili lokalne krčme da nešto konkretno pojedu i popiju. Ko je bio uhvaćen u prestupu morao je da napusti sanatorijum. Kako se gostima Bled dopadao i želeli su da još ostanu, lokalno stanovništvo se opsetilo i svoje skromne restorane u hotele. Tako je sve počelo…

Kada sam završila obilizak Blejskog grada spustila sam se stepenicama (oh kako mi je bilo drago da sam imala prevoz do gore!!!), da konačno vidim jezero izbliza.

bled_17

Malo sam se prošetala i odlučila da odem do ostrva u sredini jezera (još jedan od simbola, pored krempite). Do ostrva se dolazi drvenim čamcima na vesla, kako bi se zaštitila priroda svaka druga vrsta čamca je zabranjena. Pitala sam starijeg čoveka koji je upravljao čamcem u kom sam bila, koliko dugo radi i koliko puta prelazi ovaj put. Rekao je da radi već 30 godina i da u jeku sezone vozi maksimalno 4 puta!!!

Na samom ostrvu nalazi se Hodočasnička crkva Uznesenja Marije, mesto gde su ljudi dolazi pre Riklija. Ušla sam u crkvu i probal da zvonim, piše da treba povući kanap tri puta. Nisam očekivala da je toliko teško, ali jeste. Crkva je lepa, kao i mnoge druge. Tu sam videla i moju omiljenu zamenu za sveće, ubacite pola eura, pritisnete prekidač i upali se sijalica. Ovo mi nikad neće biti jasno, pretpostavljam da je teško čistiti vosak, ali… Na sajtu Županije Bled možete videti raspored misa i ostale usluge koje nude, kao npr. „U slučaju kobne ozlede, ozbiljne bolesti, pre operacije ili porođaja, pobrinite se da ste na primili bolničko pomazanje„. Na ostrvu se pored crkve nalazi i poslastičarnica i prodavnica suvenira.

Sa ostrva je i odličan pogled na Titovu vilu, sada pretvorenu u hotel. Imala sam ideju da odem tamo na kafu, ali u novembru je dan kratak, tako da sam ovo ostavila za sledeći put.

bled_27

Bilo je vreme za povratak, ukrcali smo se u čamac i čovek je odveslao nazad na obalu. Kada smo stigli bio je potpuno obliven znojem, pa posle neko neka se žali kako ima težak posao.

Ostatak vremena sam provela bazajući pored jezera.

Naišla sam na opheklano drveće, akcija borbe protiv raka dojke-Pink knitting 2017 u organizacije lokalnih pletilja.

Bilo je vreme za povratak u Ljubljanu. Bled je ostavio lep utisak, ali ipak je to previše mondensko mesto za mene, mnogo turista na sve strane!!

Imala sam povratnu kartu i kada je stigao autobus nekog drugog prevoznika pitala sam vozača da li važi u tom autobusu. Rekao je da ne važi, ali da upadam pa će me on sprovesti. Sela sam na prvo sedište i malo ćaskala sam njim. On je poreklom iz Bosne, ali u Sloveniji živi već više od 25 godina. Dok smo mi tako ćaskali na radiju je svirao Parni valjak. Jugoslavija u malom!!!

2 thoughts on “bled

Add yours

  1. Povratni ping: monopol – marijakorac

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Website Powered by WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: