heklane žabe

Ove dve žabe sam radila odavno, ali eto…da ih predstavim. Jedna predstavlja novčanik za mog brata, a druga je kapa za Ogija.

Htela sam da napravim neki bolji uvod, neku mudrost (iako to nije bila podloga za izradu ni novčanika ni kape), jer kad pomislim na žabe padne mi na pamet močvara, bajke, muve, … ništa nešto simbolično. I malo sam tražila po internetu i naišla na veoma zanimljiv post na sajtu posvećenom simbolima, www.simboli.rs, o značenju žaba. Tamo kažu da su žabe simbol koji označava životne cikluse, pročišćenje, plodnost i obilje. Čak kažu i da se u keltskoj kulturi se žaba smatrala gospodarom Zemlje!!! Jedno od praktičnijih verovanja je u japanaca gde se male amajlijice u obliku žabe nose u novčaniku, kako vlasnik ne bi gubio novac.

Moram da priznam da ništa od gore navedenog nije bila pokretačka snaga za moje žabe.

Novčanik je rađen od tankog konca za heklanje, mislim heklicom 1 mm. Radila sam pravougaonik od stubića sa jednim navijutkom. Kada sam došla do željene visine (dupla visina novčanika), napravila sam rupe sa lančićima (doda se lančića otprilike duplo više nego stubića u prethodnom redu), uradila još jedan red i završila. Spajala sam malo svetlije zelenom, da bi oči došle do izražaja. Za same oči sam koristila dugmiće, jedno veliko žuto, koje sam probušila u sredini i crno sa kačenjem samo sa donje strane. Sve u svemu, novčanik se lako pravi i brzo je gotov, tako da može biti poklon u minut do 12.zb1

Kapa za Ogija je rađena od svetlo zelene tanke vunice (ne znam koje, davno sam radila). Heklala sam klasično kapu u krug, ali sam hvatala samo zadnji deo, tako da izgleda kao poprečno pletena. Ranflu sam isplela 2+2 od tamnije vunice iste debljine. Žablje krake sam uradila od svetlo zelene vunice, moj prvi pokušaj free form heklanja. Sada kada pogledam kako su ispale nisam baš zadovoljna, ali… Usta su napravljena od crvene vunice, a zatim sam ih ušila za kapu. Oči sam pravila po istom principu kao i na novčaniku.

Evo kape i radosnog modela:

zb2zb3

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Veb-mesto pokreće WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: