ada ciganlija

Bilo je krajnje vreme da jedno polje Monopol ture bude bliže kući. Prvo polje iz lokala je Ada Ciganlija.

Ada Ciganlija, poznatija kao beogradsko more, je u stvari rečno ostrvo (sama reč kaže), koje je veštačkim putem pretvoreno u poluostrvo. Kažu da je  u 17 veku dobila ime po stanovnicima koji su je tad naseljavali, iliti cigansko ostrvo. Za vreme II Svetskog rata na Adi je bio lociran zatvor poznatiji kao mali srpski Alkatraz.

Međutim, nakon 1954. godine Ada se sve više razvija i postaje rekreativni centar Beograda bogat noćnim životom.

Ranije sam volela da odlazim na Adu u predsezoni da uživam, ali tokom sezone je mnogo ljudi (kažu da bude i 100.000 posetilaca dnevno, a čak 300.000 preko vikenda), tako da je sada uglavnom izbegavam.

Ono zašto je meni Ada danas značajna je društvo koje sam tamo upoznala kada se održavao Svetski dan pletenja u javnosti 2016. godine, odnosno grupa žena sa kojima se i dan danas družim i zajedno pletemo/heklamo, razmenjujemo recepte, šalimo se i vodimo ozbiljne razgovore!!

IMG_5536

Druga stvar zbog koje Ada zauzima posebno mesto kod mene je Škola trčanja, za koju sam se, pa…skoro slučajno prijavila. Jednom sam pričala sa bratom i rekla mu kako bih volela da volim da trčim. Pogledao me je i rekao „idi trči par dana pa ćeš zavoleti“. Pošto znam sa kim imam posla, na internetu sam pronašla, na moje iznenađenje, da kod nas ima škola trčanja i prijavila sam se. Na Adi su se održavali LSD treninzi (ne, nismo se drogirali već je to Long Slow Distance tj. dugotrajno trčanje laganim tempom).
Iako sam sumnjala nakon prvih treninga (nakon 400m sam mislila da ću dušu ispustiti), polako smo napredovali i istrčali 5km, pa krug oko Ade (7,5km), pa dva kruga oko Ade (15 km).5km-2

8km

16km

Razvojni put od 5 do 15km

Na kraju je sav trud bio krunisan istrčanim polumaratonom u Ljubljani, koji sam inače trčala na rođendan, super poklon zar ne??

maraton_LJ

Ljubljanski maraton

Danas više ne idem u školu trčanja, ali se trudim da bar tri puta nedeljno istrčim po neku distancu, naravno lagano!! Mislim da neću više ići na polumaratone, ali trke od 10km su već druga stvar!!

A na Adu planiram da idem da ponovo navežbam da vozim bicikl ili probam neki drugi sport!!

One thought on “ada ciganlija

Add yours

  1. Povratni ping: monopol – marijakorac

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Veb-mesto pokreće WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: