otok krk

Sa Severnog Jadrana, preko Pule i Rijeke sam stigla do sledeće stanice moje Monopol ture, otoka Krka. Odlučila sam da budem smeštena u Malinskoj, malom mestu na severozapadnoj obali.

Malinka je malo turističko mesto sa nešto više od 600 stanovnika prema poslednjem popisu. Iako se stanovništvo Krka generalno bavi poljoprivredom, danas je najznačajnija privredna grana turizam. I sa pravom, mislim da skoro nigde nisam videla toliko bistru vodu kao u Malinskoj, neverovatno bistru. Ako stignete, obavezno prošetajte Rajskom cestom, zaista je zaslužila ovaj naziv!!

Ja sam iskoristila priliku da malo pletem sivi džemper! I da…ne propustite zalazak Sunca!!!

Najznačajniji trenutak u razvoju turizma Malinske je bila 1971-a godina, kada je otvoren kompleks hotela Haludovo. Ovaj hotel sam prvi put videla na sajtu AtlasObscura.com i to je jedan od razloga što sam se odlučila baš za Malinsku.

haludovo_malinska

Hotelski kompleks Haludovo je dizajnirao arhitekta Boris Magaš, koji je inače napravio i stadion Poljud koji nisam stigla da obiđem dok sam bila u Splitu. Hotel je predstavljao najekskluzivnije mesto u ovom delu Jadrana. Koliko je hotel impozantan govori i činjenica da je godinu dana nakon otvaranja osnivač Penthouse magazine Bob Guccione uložio 45 miliona dolara (!!) da napravi kockarnicu na poslednjem spratu hotela (po članku sa sajta dodatna prednost bi bila i poboljšanje odnosa između SAD i Jugoslavije?!), čime bi privukao bogataše i poznate ličnost, što sportiste što glumce, da se ovde kockaju, odnosno da napravio novi Monte Karlo. Popularnosti kockarnice su najverovatnije doprinele i zečice, njih 60, koje su dovedene da upotpune atmosferu.

Haludovo-Palace-Hotel-gambling-1972-500x367

Ali, nažalost usled kuršlusa u zemlji hotel gubi na atraktivnost, a nakon privatizacije devedesetih počinje da propada. Danas je to jedna velelepna ruina. Iako je sve, ali bukvalno sve, uništeno, vidi se nekadašnja lepota.

Nekoliko slika poređenja nekad i sad!

A kako danas izgleda.

Čak je i plaža u podnožju hotela uređena na sličan način kao i foaje hotela; u to vreme su arhitekte na sve obraćali pažnju!!!

Pored hotela propali su i plažni bar i restoran; potpuno je neverovatno da u mestu koje živi od turizma na samoj plaži postoje propali ugostiteljski objekti koje niko ne koristi??

Nadam se da će se pojaviti neko mudar i razuman da ovoj lepoti vrati prvobitni sjaj!!! Ne da naprave neki moderan resort za regionalnu i svetsku „elitu“, nego baš da restauriraju u pravom smislu te reči.

3 thoughts on “otok krk

Add yours

  1. Povratni ping: otok rab – marijakorac
  2. Povratni ping: otok pag – marijakorac
  3. Povratni ping: monopol – marijakorac

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Veb-mesto pokreće WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: