memento park

Svako od nas je bar jedan put bio u Budimpešti. Ako ne drugo onda na ekskurziji.
Poslednji put kada sam bila, želela sam da vidim nešto drugo osim standardnih znamenitosti i uspela sam da pronađem pravo mesto.

To je Memento park.

Park se nalazi izvan granica Budimpešte (kad izađete iz prevoza stoji tabla sa precrtanim nazivom grada), ali isplati se otići. Usput vidite i delove Budimpešte za koje sam sigurna da nikad niste obišli.

Park je napravljen kao muzej na otvorenom i zvanično je počeo sa radom 1993. Međutim, ideja za otvaranje parka datira od 1989 nakon pada komunističkog režima u Mađarskoj i uklanjanja svih komunističkih spomenika.

Na ulazu u park prvi spomenik koji se vidi su Staljinove čizme, koje su ostale nakon rušenja spomenika gorepomenutom 1956 i predstavljaju simbol mađarske revolucije.

hu17

Kad uđete u muzej sačekaće vas Trabant, a iza njega ogroman otvoren prostor sa spomenicima svih veličina. Tu se nalaze u više navrata Lenjin , Marks i Engels, Georgi Dimitrov, Bela Kun i mnogi drugi.

Spisak svih spomenika, skulptura, reljefa … možete naći na Wikipediji. Evo nekih mojih slika, vreme je bilo kišovito tako da su malo tamnije, čisto ilustracije radi šta sve možete očekivati.

Po završetku obilaska preporučujem da posetite i baraku koja se nalazi van kompleksa muzeja, ali mu zvanično pripada. Tu je data kratka postavka kako je muzej nastao i još detalja iz mađarske istorije. Takođe, tu možete pogledati i propagandne filmove na temu kako se obučavaju tajni agenti, kako regrutovati nekog, postaviti bubice za prisluškivanje, pretpresti nečiji stan ili pak pratiti osobu od interesa.

U svakom slučaju toplo preporučujem posetu Memento parku.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Website Powered by WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: