матрёшка

Igračka Matrjoška, kod nas poznatija i kao babuška, se može naći sigurna sam u svakoj kući. Ja ih imam bar 6!!! Deca su naročito oduševljena njima, kad uspeju jednu da otvore i u njoj nađu drugu, iznenađenje je neprocenjivo. Inače, ovu igračku je prvi napravio 1890 Vasily Zvyozdochkin prema dizajnu Sergey Malyutin. Babuške predstavljaju žensku stranu ruske kulture i u Rusiji predstavljaju simbol porodice i plodnosti. Nedavno sam gledala na How do they do it kako se prave, obavezno pogledati film; u Rusiji sigurno sade šume kako bi pravili ove igračke. 

Pre par godina sam za Mariju Đ pravila rođendanski poklon, omot za svesku i pernicu. Napravila sam plan rada i još jedan način kako se mogu iskoristiti stare farmerke.

matryoshka_dyi-6

Sašila sam jednostavnu futrolu. Za postavu sam se odlučila da iskoristim CCCP materijal sa crvenom zvezdom koji sam imala, prigodno!! Zatvaranje sam rešila čičkom.

Model za babušku sam skinula sa interneta (link ka pretrazi, ima toliko dobrih, da je greh ograničiti izbor!) i odlučila sam da je napravim od flok-folija (Difol, Novi Beograd). Evo slike kako izgleda babuška odmah nakon sečenja (smešno) i  kada se zalepi folija (odlično).

matryoshka_dyi-4matryoshka_dyi-2

Futrola je bila gotova očas posla. Na ćoškove sam stavila ojačanja, više za ukras nego što imaju praktičnu funkciju.

matryoshka_dyi-3

Za pernicu sam imala dve opcije. Kao komplet sa futrolom odlučila sam se za opciju 1. Nemam slike izrade, ali ima puno tutorijala na internetu.

I…evo slika gotovog proizvoda, ja sam (i dalje) zadovoljna, a i slavljenica je bila!!!

matryoshka_dyi-5matryoshka_dyi-1

Opciju 2 sam već iskoristila kada sam bratu par godina ranije pravila pernicu za flomastere. Još jedan razlog zašto ne treba bacati stare farmerke.

D:DCIM100MEDIAIMG_0750.JPGD:DCIM100MEDIAIMG_0751.JPG

 

One thought on “матрёшка

Add yours

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Veb-mesto pokreće WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: