severni jadran

Krajem avgusta sam otišla u Istru na more i smislila da Rovinj bude predstavnik polja Severni Jadran sa moje Monopol ture. Ali… ipak sam se predomislila i odabrala jedno drugo mesto, a to su Brioni.

Ipak evo i slike Rovinja danju i noću. Sledeći put kada odem napraviću veći i bolji putopis, ali za sada ovoliko.

Iz Rovinja sam otišla do Fažane, odakle i kreće brod za Brione. Poranila sam, tako da sam uhvatila brod u 9 ujutru. Pošto sam putovala dalje zamolila sam devojke kod kojih sam kupila karte da ranac ostavim kod njih, bile su tako ljubazne da sam skinula teret sa leđa i krenula. Inače karta do Briona košta 30 eura i uključuje vođenu turu. Vožnja brodom traje oko 15-ak minuta i onda vas sačeka prizor kao iz Poaroa (moje merilo za lepa mesta).

brioni1

Brioni predstavljaju arhipelag od 14 ostrva, od kojih je najveće i najposećenije naravno Veliki Brion. Do 1984 Brioni su bili zatvoreni za posetioce, a sada čak možete odsesti u hotelima na obali (45-150 eur/noć u zavisnosti od sezone) ili u nekoj od luksuznih vila (cca 2000 eur/noć).

Za mnoge Brioni su sinonim za Tita, ali malo ko zna da je ovaj arhipelag kupio 1893 austrijski industrijalac (radio je u Besermerovoj čeličani-značajan podatak, a zatim je uspešno vodio svoju železaru)  Pol Kupelvizer od nekog berzanskog mešetara (?!). U to vreme Brioni su bili skup malaričnih ostrva, ali izgleda da je on video šta mogu da postanu. Doveo je slovenačkog šumara Alojza Čufara, koji je još pre 100 godina napravio pejzaž kakav se i danas vidi. Pored njega, doveo je i nemačkog bakteriologa, nobelovca Roberta Koha (!!!) da se reše malarije i uspeli su. U muzeju se i danas, između ostalog, nalazi Kohov mikroskop. Kupelvizer je zaslužan i za dovođenje pijaće vode, tako što je napravio cevovod kroz Fažanski zaliv i dopremao vodu sa kopna (pre 100 godina, a danas ima mesta koja nemaju pijaću vodu!!). Pored svega navedenog, što nije malo, razvio je i brodski saobraćaj u ovom delu i pokrenuo sopstvenu poljoprivrednu proizvodnju. Kupelvizer je takođe zaslužan i za formiranje zoološkog vrta, koji je u to vreme služio za aklimatizaciju pristiglih životinja iz tropskih krajeva. Nakon smrti Kupelvizera, upravljanje je preuzeo njegov sin, koji se nije baš proslavio!!!

Na Brionima se nalazi i maslina stara 1600 godina i ja sam čula da su sve masline na ostrvu potekle od nje!? Prošetajte i drvoredom pinija i Botaničkim vrtom (on je novootvoren-osnovan je 2007 godine na mestu bivšega šumskoga rasadnika). Ne propustite priliku da prođete Kohovim prolazom i kamenolomima.

Ali, ipak za šire narodne mase najznačajnija osoba za koju se vezuju Brioni je ipak Tito. On je Brione koristio kao jednu od svojih rezidencija (boravio je ovde skoro 6 meseci godišnje), gde je primao razne goste iz zemlje i sveta.

Postojeći zoološki vrt je u to vreme popunjen sa životinjama koje je Tito dobijao na poklon. Danas je zoo vrt preimenovan u Safari park i broj životinja je značajno smanjen. Najveća atrakcija je danas slonica Lanka koju je Tito dobio od Indire Gandi. Ona je došla u paru sa Sony-jem, ali je sada ostala sama. Ako budete imali sreće možete videti jelene kako slobodno šetaju makijom. Životinje koje su uginule su preparirane i izložene u prizemlju Muzeja.

Obavezno posetite Titov muzej, gde se postavka nije menjala od njegovog doba. Izložene fotografije velikog broja poznatih posetilaca  svedoče koliko je Jugoslavija bila cenjena u to vreme. Na fotografijama možete videti Tita na Brionima u raznim prigodama, od odmora do primanja državnika, ambasadora, članova raznih sindikata, svetski poznatih glumaca i mnogih drugih. Za još slika posetite Fototeku Muzeja istorije Jugoslavije (475 stranica pod kategorijom Brioni).

Ispred Muzeja izložen je i Titov kadilak u kom se on vozikao po ostrvu. Ukoliko imate 700eur viška možete se jedan sat provozati njim po ostrvu. Čisto da ne bude zabune, ne možete ga sami voziti!!! Neki od političara iz regiona su iskoristili ovu priliku.

Jedna od stvari koja je meni najinteresantnija je da su ovde Tito, Naser i Nehru 19.07.1956 potpisali Brionsku deklaraciju u Beloj vili u kojoj je pisalo: “Mir se ne može postići podelom, već težnjom ka kolektivnoj sigurnosti u svetskim razmerama i proširivanjem oblasti slobode, kao i okončanjem dominacije jedne zemlje nad drugom”. Brionskom deklaracijom su zascrtanji temelji budućeg Pokreta nesvrstanih, koji je trebalo da bude alternativa podeli sveta na Istočni (SSSR) i Zapadni blok (SAD).

Pokret nesvrstanih se bazirao na nacionalnoj borbi za nezavisnost, iskorenjivanju siromaštva, ekonomskom razvoju i suprotstavljanju kolonijalizmu, imperijalizmu i neokolonijalizmu. I danas, nakon 60 godina, itekako primenljivo.

Još jedna interesantna slika, Titovi putevi mira sa Brionskih ostrva.

putevi-mira

Danas Brionska deklaracija ima drugu konotaciju, zemlja više ne postoji, a diplomatske veze, pa…nisu baš impresivne. Iako Pokret nesvrstanih i dalje postoji, za nas osnovni postulati rekla bih da ne važe.

Bonus

Sa Briona sam nastavljala dalje put Monopol ture, tako da sam se ukrcala u autobus za Pulu, gde sam napravila mali predah. U ovom postu predstavljam Pulu kroz jednu standardnu i jednu nestandardnu znamenitost.

Standardna je naravno Pulska arena, najznačajniji spomenik antičkog gradieljstva u Hrvatskoj. Po veličini je 6 od svih rimskih amfiteatara u svetu, a  jedina na svetu u kojoj su sva tri rimska arhitektonska reda u potpunosti očuvana. Kada sam bila bio je u toku neki festival, tako da nisam uspela da uđem unutra! Sledeći put!

Nestandardna znamenitost je kafe Mate. Već sam pominjala boksera Mate Parlova i njegovu izjavu „Pa kako bih ja mogao biti nacionalist, kad sam bio svjetski prvak”.  Bio je prvi bokser iz socijalističkih zemalja koji je osvojio profesionalnu svetsku titulu. Jedini je bokser u istoriji tog sporta koji je osvojio olimpijsku, evropsku i svetsku amatersku i evropsku i svetsku profesionalnu titulu. Bio je najbolji hrvatski i jugoslovenski bokser svih vremena. Kada je prestao da se bavi boksom otvorio je kafe i tu provodio dane. Sada kafe vodi njegov sin i prepun je memorabilija. Početna ideja mi je bila da svratim i popijem kafu, ali pošto sam žurila samo sam uspela da napravim par fotografija. Još nešto što ostavljam za sledeći put!!

Ovaj post bi završila sa rečenicom Ante Tomića „Gdje je nestalo ono doba divova kojima je cijeli svijet bio domovina?”

3 thoughts on “severni jadran

Add yours

  1. Povratni ping: otok pag – marijakorac
  2. Povratni ping: bled – marijakorac
  3. Povratni ping: monopol – marijakorac

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Veb-mesto pokreće WordPress.com.

Gore ↑

%d bloggers like this: